sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Sambia: Vaihdantaa Livingstonessa ja Victorian putouksilla 1.10.

Ainokainen päivä Livingstonessa lähti käyntiin aikaisella herätyksellä ja yhteiskuljetuksella Victorian putouksille, jossa sitten jolkoteltiin Sambian puoli läpi oppaan johdolla. Maisemat oli todellä nättejä ja ei ollut vaikea ymmärtää miksi Victorian putouksista puhutaan myös Afrikan Grand Canyonina varsinkin nyt kuivan kauden lopulla, kun vettä on vain murto-osa sadekauden lopun vesimassoista.

Putous oli vaikuttava, mutta jotenkin olin lähtökohtaisesti odottanut aivan massivista putousta  enkä ollut yhtään ajatellut kuivan kauden mahdollisia vaikutuksia. Putous on siisti milloin tahansa, mutta jos se on iso osa suunniteltua reissua, niin suuntaisin itse pelipaikoillevasta vasta toukokuussa, jolloin vettä on paljon, mutta sateet ovat jo vähentyneet (sadekauden loppu). Niin ellei sitten halua matkallansa käydä Devil’s poolilla uiskentelemassa aivan putouksen reunalla, minkä tekemiseen kuivan kauden loppu ja lokakuu sopivat erinomaisesti.

Multa Devil’s pool jäi tällä kertaa aikavajeen takia kokematta, mutta siellä käyneet kehuivat kokemusta ainutlaatuiseksi. Kyseisen lystin hinta noin 45e.

Devil’s poolin lisäksi Victorian putouksilla on mahdollista käväistä myös helikopteriajelulla tai jos kaipaa elämäänsä hieman lisää adrenaliinia – hyppäämässä benjin.  Itse priorisoin aikani tällä kertaa juuri benjihyppyyn, joka muuttui paikan päällä hyvän pakettidiilin ansiosta (benji 130$, benji+zipline+swing 165$) Big Air Experiencen tekemiseen. Tää on meinaan just se mesta missä moiset jutut haluaa tehdä!

Big Air pamahti käyntiin ziplinella Sambian puolelta ja kulki joen yli Zimbabwen puolelle maiden välisen ”ei kenenkään maa” - sillan rakennelmiin, josta suorituksen jälkeen kavuttiin sitten sillan päälle swingiä ja benjiä varten. Korkeutta sillalla on 200m ja itse benjillä 111m, joten varsinki nyt vähällä vesimassalla pudotus oli yksinkertaisesti nätti.

Zipline ei kokemuksena saanut adrenaliinia virtaamaan, mutta se nosti luottoa käytettyihin välineisiin, joiden pettäminen päätyi otsikoihin ja youtubeen vuos pari sitten.  Ja olihan sieltä myös siistit näkymät. (Valitettavasti netti on edelleen liian hidas minkään videon uppimiseen.)


Benji ja varsinkin swing nostivat vuorostaan sykkeet aikalailla kattoon. Aivan mahtavia kokemuksia molemmat. Ja yllättävän erilaisia. Benjissä suoritus on jotenkin hallitumpi kuin swingissä ja fiilis oli vähän kuin hyppäisi hyppytornista pää edellä veteen. Swing taas alkaa muutaman kymmenen metrin vapaapudotuksella ennen kuin köysi nappaa kiinni itse keinumiseen. Keinuminen oli pirun nättiä, mutta jalat edellä ja irti toisistaan putoaminen sai tuntemaan pienoista kuolemanpelkoa.

Big Airin aikana suorituspaikkojen välillä kulkiessä sillalla olevat kauppiaat seurailevat suorittajia (yleensä yks myyjä per suorittaja on sanaton sopimus), bondaavat ja tsemppaavat kauppojen toivossa. Näin oli nytkin ja koska juttelu zimbabwelaisen jäbän kanssa sujui yllättävän letkeästi ja hinnoissa oli neuvottelunvaraa niin diilihän sieltä napsahti myös meikäläistä tsempanneelle. Kauppoja tehdessä tuli myös huomattua Livingstonessa yleisesti käytössä oleva meininki eli tavaroita ollaan enemmän kuin valmiit vaihtamaan aina turistin päällä olevista vaatteista mukana kulkevaan limupulloon tai Angry birdsiin eli jos vaihtokauppailu kiinnostaa niin tännepäin suunnatessa kannattaa mukaan pakata varsinkin vaatteita vaihtokauppaa varten. Itse vaihdoin Julkku-arskat ja 5$ paikalliseen kaulakoruun sekä kuparista ja hopeasta tehtyyn rannerenkaaseen.


Toinen suositeltava juttu ottaa mukaan tavaroita, jotka on valmis antamaan hyväntekeväisyyteen/suoraan ihmisille. Täällä ja muualla Afrikassa ne löytävät uudet omistajat ilman ylimääräisiä välikäsiä tai tavaroiden muuttumista rahaksi siinä välillä. Itse en tässä vaiheessa antanut kuitenkaan vielä vaatteita pois, sillä reissua oli vielä niin pitkään jäljellä, mutta Kapkaupungissa lähtiessä on tarkoitus lahjoittaa suurin osa mukana olleista vaatteista pois.

Ruokapaikkavinkkinä Cafe Zambezi, jota suosittelevat sekä paikalliset että lonely planet. Itse tulin napanneeksi krokotiilin spare ribsit, jotka kruunasivat aktiivipäivän nätisti.


Tässä lopuksi vielä tavaroiden hintoja Livingstonen lentokentältä ja infoa minkälaisia diilejä porukka teki tuomaan jonkinlaista perspektiiviä hintatasosta.

N. 40cm korkea ja 25cm leveä rumpu katukaupasta 50 kwatchaa (150 alkuperänen pyyntö). Puinen maski 2 dollaria ja Julkku-arskat.

Lentokentällä tavaroiden hintoja:
Pieni puinen maski 75 kwatchaa, isommat 90.
Metallinen rannekoru 20 kwatchaa. (Samoja nähny myynnissä Kapkaupungissa 45RM hintaan)
Puinen eläinavaimenperä 20 kwatchaa .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti