sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Sambia: Aktiviteetit luonnonpuistossa

Itsensäkehittämisen, chillailun ja oppimisen ohessa Kafuessa tuli myös tutustuttua ympäröivään luontoon ja sen öttiäisiin useampaan kertaan – muutenkin kuin seinissä kiipeileviä geckoja ja hämähäkkejä  tutkimalla sekä zet zet –kärpäsiä ja hyttysiä läiskimällä, joista jälkimmäisiä oli muuten odotettua vähemmän. Hyttysmyrkkyä tuli käytettyä iltasella ja olin Suomessa esikäsitellyt osan vaatteista Biokillillä, joten se auttoi varmasti jonkun verran, mutta muutamana iltana kun kumpaakaan suojakeinoa ei muistanut käyttää, niin hyttysen pistot jäi silti aikalailla yhteen tai kahteen, joka on pirun vähän verrattuna esimerkiksi viime kesän paukamiin.

Nyt kuitenkin itse asiaan eli niihin aktiviteetteihin.

Kafuen leirillä osallistuin kahteen veneretkeen (35$ kipale), joista toinen painottui kalastukseen, sekä riistakävelyyn (25$)  ja –ajeluun (35$). Lisäksi tarjolla olisi ollut kajakointia Kafue-joella yllättävänkin lähellä hippoja, mutta siihen ei ollut valitettasti aikaa. Sen tehneiden kommenttien perusteella se kannattaa kuintenkin tehdä, kun seuraavan kerran siihen  on mahdollisuus.


Kolme nyt tehtyä aktiviteettia tarjoilivat kaikki hieman erilaisen näkökulman ympäristön tarkasteluun.

Veneajelu (noin 4h) keskittyi pääasiassa krokotiilien, erilaisten lintujen ja virtahepojen bongaamiseen jokimaisemasta nauttimisen ohella. Ekstrana tällä joella ja tässä kohtaa jokea oli se, että vesistö toimi tärkeänä juomaveden lähteenä lähialueen eläimille, mikä tarjosi hyvät mahdollisuudet nähdä myös muita eläimiä. Omalla reissulla nähtiin yllä mainittujen otusten lisäksi norsu, useampi eri antilooppilaji sekä jäätävän hyvällä tuurilla joen rannalla puun alla lekotteleva leopardi, joka ½ minuutin tuijottelun jälkeen päätti kuitenkin lopulta vaihtaa maisemaa.



Kalastusreissulla taas (yllätys!) panostettiin kalastukseen, mutta sen aikana tuli nähtyä myös muutama hippo ja useampi krokotiili. Keskimääräinen saaliskoko Kafue-joen kaloilla  on noin 1-2 kg ja meille 4h reissun aikana (3h kalastusta) mukaan tarttui 7 silverbackia ja 2 afrikkalaista haukea. Tällä kertaa kalastettiin pelkästään heittelemällä enkä tullut valitettavasti kysyneeksi miten kannattavaa uistelu paikan päällä oikein on.
Vieheinä selkeästi parhaiten pelittivät Rapalalta mukaan saadut keltaiset ja punaiset Angry Birds Rattlin’ Rapit, joiden lisäksi Lotto-lippa nappasi yhden silverbackin. Tietyin paikoin Kafue-jokea on kuulemma kuitenkin myös mahdollisuus saada  tiikerikalaa, jota pidetään seudun parhaimpana saaliina. Lisäksi mato-ongella tulee kuulemma hyvin kissakalaa, joka taas ei heittouistimeen kuulemma nappaa.





Riista-ajelu ttas kesti noin 4h ja siinä kohteena olivat pääasissa maalla asustelevat eläimet ja sen retken suurimpina hyötyinä Kafuessa on, että autolla on mahdollista kattaa laaja alue kohtalaisen hyvin ja näin mahdollisuudet nähdä eri eläimiä ovat isot. Lisäksi koska kyseessä on luonnonpuisto, niin eläimet eivät ole tottuneet esim. jalan kulkevaan ihmiseen, mutta autot ovat osittain tuttuja ja vaarattomaksi todettuja juttuja, joten niillä on mahdollisuus päästä hyvinkin lähelle eri eläimiä.

Oma riista-ajelu oli meidän Kafue-ajan viimeisiä ja sen aikaisemmin tehneiden kuvat ja kertomukset loivat ihan hullut odotukset reissulle (esim. läheltä todistettu leijonien aamuakti). Ajelun alussa nähtiinkin nopeasti muutama eri antilooppi ja pahkasika sekä hippoja, mutta erikoisempia eläimiä ei vain tuntunut näkyvän millään. Onneks juuri ennen hämärän saapumista törmättiin kuitenkin yhteen leijonaurokseen, jonka oleskelua päästiin seuraamaan autosta n. 20 m päästä. Hyvä reissu se ajelu olisi ollut muutenkin,  mutta jotenkin se leijonan näkeminen oli  se juttu tässä aktiviteetissa ja sen huomasi autossa aivan totaalisena mielialan muutoksena!

Mainittakoon tässä nyt vielä, että leijonan tai leijonia riista-ajeluista näki 8/9, joiden lisäksi osa autoista näki puhvelilauman, norsuja ja seeproja. Sarvikuonoja ja kirahvia alueella ei ole.



Riistakävely eroaa edellisestä kahdesta aktiviteetista siinä, että siinä liikutaan jalan, minkä takia eläimiin täytyy pitää selkeästi suurempaa turvaväliä. Useaa eläintä ei päästä myöskään niin lähelle kuin mitä esim. autolla pääsisi. Tästä johtuen riistakävely keskittyy hyvin pitkälti ympäristöön ja pienempiin eliöihin kuten termiitteihin ja hyönteisiin. Meidän reissulla tarkasteltiin esimerkiksi usean eri eläimen jälkiä ja eritteitä sekä kuultiin faktoja kyseisten eläinten elosta. Lisäksi opittiin miten apinaleipäpuun eri osia voidaan hyödyntää (Damn että on monikäyttönen puu) samoin kuin se, että mitä kaikkia kasveja tulisi välttää. Nyten en tosin enää muista mitä. Niin ja reissun aikana nähtiin myös muutamat kudut ja impalat sekä eri lintuja.



Lopuksi pienen vinkkinä, että jos olet menossa safarille niin kannattaa valita mahdollisimman maastonväriset kuteet, sillä muuten loistat kilometrien päähän (peigee/ khakia/ ruskeaa/ vihreää). Lisäksi varsinkin ajeluun on hyvä ottaa mukaan arskat ja huivi suojaamaan pölyltä. Kiikarit tai järkkäri hyvill objektiiveilla taas takaa että oikeasti näet elukat kunnolla, jos reissulla ei käy niin hyvä tuuri, että pääsee ihan viereen. Niin ja sitten vettä ja aurinkovoidetta menee ihan huolella jokaisen reissun aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti