Viikon sairastamisen jälkeen paluu SANCCOBille tuntui todella hyvältä. Poissaoloni aikana oli tullut myös liuta uusia vapaaehtoisia, joiden ilmestyminen syntyneen tauon lisäksi nosti omat fiilikset kattoon ja koko viikko meni siivillä. Koko ajan oppi uusia juttua, jonka lisäks nähtävästi tauko takasi sen, että pääsin viikon aikana työskentelemään suurimman osan päivistä pingviinien parissa.
Päivät yleistöissä tai mattojen ja boksien puhdistamisessa menee eivätkä ne ole mitenkään ihmeellisen vastenmielisiä. Ne hommat on pakko tehdä, jotta paikka pyörii. Totuuden nimissä täytyy kuitenkin myöntää päivät pingviinien parissa tarjoaa niin paljon enemmän joka suhteessa kuin ne, jolloin ei pääse olemaan suorassa kontaktissa. Ne on niitä päiviä, joita oikeasti odottaa.
Päivät yleistöissä tai mattojen ja boksien puhdistamisessa menee eivätkä ne ole mitenkään ihmeellisen vastenmielisiä. Ne hommat on pakko tehdä, jotta paikka pyörii. Totuuden nimissä täytyy kuitenkin myöntää päivät pingviinien parissa tarjoaa niin paljon enemmän joka suhteessa kuin ne, jolloin ei pääse olemaan suorassa kontaktissa. Ne on niitä päiviä, joita oikeasti odottaa.
Joka tapauksessa viikko on ollut todella hyvä ja nyt vapaaehtoistehtävistä on oikeasti alkanut nauttimaaan!
Tässä vielä lopuksi lyhyet sepustukset paikkakohtaisista vapaaehtoistehtävistä. Yhdessä paikassa toimitaan aina yhden päivän ajan (vastuupaikkoja voi olla päivän aikana kaksikin), jonka lisäksi omien työtehtävien loputtua hommia tulee painettua aina hetkellisesti siellä, missä sille on tarvetta.
Se missä paikoissa yhden viikon ajan tai koko harjoittelun aikana tulee oltua riippuu monesta asiasta. Paikan henkilökunta pyrkii tarjoamaan vapaaehtoisille mahdollisimman monipuolisen kokemuksen, mutta koska tehtävät jakaa eri päivinä hieman eri ihmiset eikä kellään olen tarkkaa tietoa missä kukakin on työskennellyt ja kuinka usein, tietyt ihmiset päätyvät tekemään tiettyjä hommia enemmän kuin toisia. Tähän pystyy tietenkin vaikuttamaan kertomalla henkilökunnalle omista haluistaan tai ilmoittamalla, että on ollut jossain tietyssä tehtävässä turhan usein viime aikoina.
Lisäksi päivän sijoituspaikkaan vaikuttaa se, että ketä muita on töissä ja mitä taitoja heillä on, koska tietyissä tehtävissä voi toimia vain, jos on editystynyt ja osaa esimerkiksi antaa lääkkeet, pakkoruokkia tai pystyy olemaan vastuussa jostain osa-alueesta. Niin, vapaaehtoisena on tosiaan myös mahdollisuus päästä olemaan vastuussa jokaisesta muusta kohteesta paitsi CRU:sta (chick rearing unit, selitetään alempana).
Tämä alla oleva vastuualuejako on normaali, mutta voi vaihtua silloin, kun lintuja (pääasiassa pingviinejä tai pikkupingviinejä) tulee paljon. Muutoksina näihin paikkoihin mun aikana oli muun muassa pelikaanille tehty oma karsina, pikkupingviineille (80 kpl ja lisää oli tulossa) kahden oman karsinan rakentaminen ja erääseen kulkutautiin sairastuneiden pingviinien eristäminen muista.
Sitten itse alueisiin:
ICU: Intensive Care Unit eli teho-osasto, jossa olevat merilinnut ovat huonoimmassa kunnossa. Täällä kaikki tehtävät tehdään todella varoen ja pyritään olemaan mahdollisimman hiljaa, jottei potilaita häiritä enempää kuin on tervehtymisen kannalta tarpeellista. Vapaaehtoisen tehtävinä on avustaa harjoittelijaa ja palkattua henkilökuntaa ruokinnan ja lääkinnän kanssa. Lisäksi joka päivä tulee viedä likaiset pyyhkeet, astiat ja muut rakennelmat pois, siivota ja tuoda puhtaat tavarat tilalle. Osaa linnuista myös kuntoutetaan uima-altaassa.
PEN 3: Puolikuntoisten pingviinien karsina, Tänne osa pingviineistä tulee suoraan ja osa ICU:sta tai joskus PEN 2:sta. Täällä pingviinit jaettiin niihin joiden pitää uida 20 minuuttia ja niihin, jotka vain käyvät halutessaan uimassa. Vapaaehtoistehtävinä karsinan siistinä pitäminen ja siivoaminen sekä lintujen ruokkiminen (2x päivässä), lääkitseminen (eri lääkkeitä, vesiä ja muita nesteitä annetaan eri aikoihin) ja uimisesta huolehtiminen.
PEN2: Parhaimmassa kunnoissa olevien pingviinien paikka ja täältä seuraava askel on vapauttaminen tai aina silloin tällöin päätös siirtyä HOME PENiin (kotiaitaus), jossa asustavat kaikki ne linnut, joita ei voida eri syistä enää palauttaa luontoon. PEN 2 pingiivinit uivat jo tunnin settejä. Samat tehtävät kuin PEN3:ssä
PEN 1 JA AVIARY: Lentävien lintujen kodit. PEN 1:ssä ovat puolikuntoiset lentävät linnut. AVIARYssä taas hieman paremmassa kuosissa olevat lentäjät ja täältä seuraava askel on vapauttaminen. Vapaaehtoistetävinä paikkojen siivoaminen ja ruokalautasten valmistaminen. Joskus myös lääkinnässä avustaminen.
GENERAL: Kaiken toiminnan mahdollistava alue, jossa hoidetaan pyykit, valmistetaan tarvittava määrä nesteitä, tiskataan, sulatetaan kalat vesialtaissa sekä valmistetaan kalalautasia lentäville linnuilla. Valmistettavia nesteitä on kolmenlaisia: vesiruiskut, energiaruiskut ja ruokaruiskut, joista viimeiset valmistettiin blenderilla kalanpaloista, lääkkeistä ja muista ruoka-aineista.
MATS & CRATES: Koska joka päivä kaikki paikat siivotaan, pestään ja desifioidaan ainakin kertaalleen niin puhdistettavaa riittää. Täällä erilaiset matot, isoimmat tavarat ja laatikot puhdistettaan painepesurin, harjojen ja liotusaltaiden avulla.
CRU: Chick Rearing Unit eli paikan omien pikkupingviinien valvontakeskus, jossa huolehditaan paikan päällä hautomossa syntyneistä pingviineistä. Tänne vapaaehtoiset eivät yleensä pääse, ja kun pääsevät niin työ on pääasiassa puhdistamista ja pyykkäämistä, sillä CRU:n pyykit ja astiat pidetään muusta SANCCOBista täysin erillään.
JOBS: Jos vapaaehtoisia on todella paljon suhteessa lintuihin niin osa vapaaehtoisista viettää päivän tehden erinäköisiä yleishommia, joihon kuuluvat yllä olevissa osiossa auttaminen, lintujen uima-altaiden puhdistaminen (PEN2 ja PEN 3 huolehtivat yhteisestä altaastaan) ja eri paikkojen putsaaminen kuten paikan vakiasukkaiden kodin, HOME PENin.
Päätökset paikasta toiseen siirtämisestä, lääkkeistä, ruokamääristä ja muista on palkollisten ja eläinlääkärin vastuulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti